ANWB - laagstaande zon en gepolariseerde glazen

ANWB - laagstaande zon en gepolariseerde glazen

1 reactie minuten lezen
Laagstaande zon en de noodzaak van gepolariseerde glazen

Laagstaande zon: mooi maar gevaarlijk

Je knijpt je ogen tot spleetjes, en nóg zie je niet veel: de zonsopkomst en -ondergang kunnen prachtig zijn, maar ook ronduit gevaarlijk in het verkeer. Bij laagstaande zon gebeuren veel meer ongelukken. Wat kun je doen om toch veilig op weg te gaan?  

Wees bewust

Fietsers op de weg voor je, kruisend verkeer, verkeersborden en verkeerslichten: bij laagstaande zon zie je ze makkelijk over het hoofd. Kijk je tegen de zon in? Pas dan je snelheid en je rijstijl aan. Wees je ervan bewust dat je minder ziet, neem geen risico’s.

Zonnebril

Leg standaard een zonnebril in de auto, voor het geval dat. Er slingert vast wel ergens een overjarig model in huis. Bij voorkeur één met gepolariseerde glazen. Die beschermen je ogen beter tegen reflecterend licht en schitteringen. Ook goed: oranjebruine glazen. Die verhogen het contrast, waardoor je beter kunt zien.

Schone ruiten

Bij laagstaande zon zie je pas goed hoe vies de autoruiten zijn! Jammer genoeg blokkeert die viezigheid ook het zicht, juist als je tegen de zon in kijkt. Maak de ruiten een keer extra schoon als je bij laagstaande zon veel onderweg bent. Vergeet de binnenkant niet.
Zorg dat je de ruitenwisservloeistof geregeld bijvult. Controleer de ruitenwissers op slijtage, om strepen op de voor- en achterruit te voorkomen.

Tip: met je ANWB-lidmaatschapspas kun je gratis de ruitenwisservloeistof laten bijvullen bij Autotaalglas. Er zijn maar liefst 54 vestigingen.

Tegenliggers in het zonnetje

Last van laagstaande zon in de achteruitkijkspiegel? Dan hebben tegenliggers nog meer last, want zij kijken tegen de zon in. Houd er rekening mee dat ze minder goed zicht hebben. Rij voorspelbaar, doe geen onverwachte dingen. Rij met aangepaste snelheid, zeker in de buurt van kruisingen en op andere onoverzichtelijke plekken.

Zonneklep

Handig, zo’n kantelbaar zonnescherm bij de voorruit. Let wel op dat vooruít kijken belangrijk is om onverwachte gevaarlijke situaties (file!) op tijd waar te nemen.

Dimlichten

Verlichting maakt je beter zichtbaar, ook bij laagstaande zon. En vooral voor tegenliggers die tegen de zon in kijken.

Gerda Könisser Geplaatst op 09/20/2022

Ik kan het 'kantelbare zonnescherm' nergens vinden. Kunt u mij daarbij helpen s.v.p.?

Laat een reactie achter